The Scavenged Building: Berkeley’s Brower Center

May 5, 2009 at 5:20 pm | Posted in Uncategorized | 26 Comments

Yesterday, we were given a special sneak-preview of downtown Berkeley’s David Brower Center, a bold 50,000-square-foot experiment in “green from the ground up” architecture that opens to the public on May 10. A whopping 53 percent of its construction involves recycled materials, which makes this complex of offices, conference rooms, public space, art gallery, theater, organic restaurant, and more into the world’s biggest scavenged building.

Come along with us on a photo tour of the Brower Center’s many scavenged components.

The curved façade of the Brower Center, at Allston Way and Oxford Street.

The curved façade of the Brower Center, at Allston Way and Oxford Street.

Recycled, repurposed, and reused goods infuse the walls, carpets, furniture, fixtures, plumbing, and other aspects of this four-story structure which is expected to receive LEED Platinum, the highest certification, from the U.S. Green Building Council.

caption

A table made out of repurposed planks from an old wine vat.

On the ground floor, executive director Amy Tobin showed us salvaged-wood tables, benches, and a lustrously smooth black-acacia countertop created by Paul Discoe, an ordained Buddhist priest and author of Zen Architecture whose Oakland-based company, Live Edge, utilizes lumber from urban street trees that have been cut down due to storm damage, disease, and for other reasons.

caption

The center’s soaring concrete walls include up to 70 percent slag. Runoff from the steel-smelting process, slag was long unwanted but is now hailed for its fortifying properties and its ability to help concrete bear weight. The presence of slag in construction also significantly reduces CO2 and cement content.

The ground-floor reception area is set into a geometric grotto whose walls, in soaring bands of varied browns, are a mixture of plaster and salvaged soils. It’s a permanent art installation, dubbed “Earth Niche” by its creator, Marisha Farnsworth, whose company The Natural Builders specializes in construction with such substances as earth, cob, and salvaged straw.

“We think of the Brower Center as more ‘art’ than ‘building,'” Tobin says.

caption

The south side of the building, showing the shading devices over each window and the solar panels on the roof. The U.C. Berkeley campus is visible in the background.

Ever since planning began in 2000, the process has focused on sustainability, from methods to materials. The resulting structure, designed to be 40 percent more energy-efficient than conventional ones, includes a daylighting program that employs zinc siding and photovoltaic panels that double as sun-shades so that, optimally, artificial lights need never be used during daytime in many parts of the building; high-efficiency lighting with automatic controls limit use when daylight is adequate. Windows that actually open and close (a rare sight in office buildings) and low-pressure ventilation via a raised floor system increase indoor air quality.

caption

Some nonprofit tenants have already moved into the not-quite-finished building.

Radiant heating and cooling operate via tubes set into the concrete structural slabs. Non-toxic fabrics and finishes are used throughout. Upright steel cables create a “self-healing seismic system” designed to protect and preserve the center during an earthquake; much of Berkeley is built atop a fault. An interactive real-time systems-monitoring dashboard, set to be mounted in the lobby, will allow passersby to monitor the building’s energy consumption.

caption

A table made from a salvaged urban tree, standing on replaceable carpet tiles.

Interface FLOR carpeting, which includes the industry’s highest percentage of recycled content in both the pile and the backing, is used throughout the center. While it runs wall-to-wall in some areas, in others it is laid in tile form, with each small square separately detachable. So in the event of a spill or stain, the whole rug need not be ripped out of a room and replaced: rather, just a tile or two.

caption

Restrooms are a building’s “private parts,” and the counters in the Brower Center’s restrooms largely comprise chunks of recycled glass. The water in the toilets is repurposed too: Faintly yellow, it looks like you-know-what, but it’s really rainwater, collected in a cistern. “Toilet water,” Tobin reasons, “doesn’t have to look drinkable.”

caption

Elsewhere in the building, a chain fashioned from recycled bits of artillery shells is used to channel rainwater into a vessel, where it is saved for re-use. And water isn’t an issue at all in the men’s-room urinals, which are Berkeley’s first waterless urinals.

caption

“In trying to build the right way,” Tobin says, “we’re trying to send a message here, to establish a track record and a model so that other communities can see how it’s done. We’re setting a standard. We need to change how we build cities.”

Well…we can start by scavenging.

caption

The salvaged black-acacia countertop in the lobby.

caption

A bench also made from salvaged wood.

Our Kind of Place

May 5, 2009 at 6:55 am | Posted in News | Leave a comment

mapOkay, now we have to move. Our town is okay and everything, but it does NOT have a thrift shop named the J-Ville Jazzy Jumble Thrift Shop, as does the tiny hamlet of Jacksonville in central New York state, near Ithaca. And ANY town that has a J-Ville Jazzy Jumble Thrift Shop is where we want to be.

We’d have to get used to the cold and the snow and the proximity of the Finger Lakes, but hey: We could buy sweaters, coats, blankets and oars at the Jazzy Jumble.

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.